Çevrimiçi, Mükemmel Bir CV Hazırlama Taktikleri
İyi bir özgeçmişe sahip olmak işe alım sürecindeki ilk adımdır. Bu nedenle özgeçmiş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak çok önemlidir. İşe alım sürecinde bir tür bilet işlevi gören özgeçmiş, kişinin kişisel bilgilerini, iş gücünü ve yeteneklerini ortaya koyan bir belge anlamına gelir. Peki, kariyer planlaması için böylesine önemli bir belge hazırlarken etkili bir özgeçmiş hazırlamanın sırları nelerdir?
Özgeçmişte Cümleler Çok Önemlidir
Özgeçmişinizi hazırlarken kısa cümleler kurmaya özen gösterilmelidir. Aksi takdirde özgeçmişi okuyan kişinin ilgisi hızla dağılacaktır. Ancak, özgeçmişteki bilgiler açıklayıcı olmalıdır. İşveren tarafından yanlış tanınmaya neden olacağından eksik veya aşırı bilgi vermekten kaçınmalısınız. Özellikle yeni mezunlar özgeçmişlerini bir sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlamaya özen göstermelidir.
Kapak Sayfanız Olmalı
Özgeçmişe bir kapak sayfası eklemek daha düzenli bir görünüm yaratacaktır. Kapak sayfasının temiz ve düzenli görünmesi de son derece önemlidir. Kapak sayfasında, hangi iş ve pozisyon için başvurduğunuzu açıkça belirtmelisiniz.
Özgeçmiş İçin Fotoğraf Nasıl Seçilir? (Hazır CV’e erişmek için Hemen Tıklayın)
Özgeçmişteki fotoğraf işveren için ilk izlenimi oluşturuyor. Bu nedenle iş hayatına uygun fotoğraflar seçilmelidir. Sosyal medyada kullanılan fotoğraflar özgeçmiş için uygun olmayacaktır. Yüzünüzün veya pasaport boyutundaki fotoğrafınızın bir fotoğrafını kullanmak daha iyidir. Fotoğrafınızın güncel olması da önemlidir.
Mail Adresi Doğru Olmalıdır (Buraya Tıklayarak Canva ile kendine özel harika bir CV hazırla)
Özgeçmişinizdeki e-posta adresiniz adınız ve soyadınızdan oluşmalıdır. Anlamsız ve yabancı kelimelerden oluşan e-posta adresleri olumsuz bir izlenim yaratmanıza neden olacaktır.
Yazım Kurallarına ve Noktalama İşaretlerine Dikkat
Gün içerisinde birçok başvuruyu inceleyen firmalar için baştan sona bir özgeçmiş okumak son derece zordur. Bu nedenle işe alım sürecini yönetenler bazı eleme noktalarına daha fazla dikkat ediyorlar. Yazım kuralları ve noktalama işaretleri bunlardan bazılarıdır. Doğru dilde yazılmayan özgeçmişler kolaylıkla elenecektir. İşveren için özgeçmişinizdeki dile dikkat etmeniz, işinizle de ilgileneceğiniz anlamına gelir.
CV’deki Deneyimler ve Beceriler Bölümü Nasıl Olmalıdır?
Yetenekleriniz ve deneyimleriniz konusunda dürüst olmanız çok önemlidir. Özgeçmişinde tam olarak sahip olmadığın yetenekleri yazmak, gelecekte sana sorun çıkaracaktır. İşe alındığınızda, özgeçmişinizdeki becerilerle ilgili işler yapmanız beklenebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için kendine güvenen yeteneklerinizle öne çıkmaya çalışmalısınız.
Deneyimlerin gerçekleştiği kısım özgeçmişin en önemli kısmıdır. CV’nizdeki bilgiler doğru olmalıdır. İş tecrübesi olan biriyseniz, daha önce çalıştığınız kurum ve pozisyonlardan ve bu işlerdeki başarınızdan bahsetmelisiniz. Bir projeyi yönetmiş ve başarılı olmuş olabilirsiniz. Bu bilgileri özgeçmişinize eklemeniz etkili olacaktır.
Yeni mezun iseniz ve iş deneyiminiz yoksa eğitim bilgilerinizin yer aldığı bölüme daha fazla ağırlık vermelisiniz. Bu bölümde eğitim hayatınızdaki başarılarınızdan bahsedebilir ve katıldığınız aktivitelere yer verebilirsiniz. Eğer okuduğunuz bölümü bir derece ile tamamladıysanız, bunu özgeçmişinizde belirtmekte fayda var. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili staj deneyiminiz varsa stajınız süresince deneyiminizden de bahsedebilirsiniz.
Sosyal Medya Profilinize Dikkat Edin
Son zamanlarda işverenler sosyal medya hesaplarını ve başvuru sahiplerinin özgeçmişlerini incelemeye başladı. Bu nedenle, sosyal medya hesabınızda özel hayatınız hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca sosyal medya profilinizi kariyeriniz için bir avantaja dönüştürebilirsiniz. Hesabınızda katıldığınız aktivitelerden iş dünyasındaki ilgi alanlarınızdan bahsetmek sizi öne çıkaracaktır. Canva ile süper bir şekilde hazırlanmış CV’lere erişmek için Buraya Tıklayınız.
Bu makalemizde online özgeçmiş (CV) nasıl hazırlanır öğrendiniz. Umarız faydası dokunmuştur. İyi çalışmalar!
Canva sitesine gitmek için Buraya Tıklayınız.
Yazar hakkında