3D Animasyon Nasıl Yapılır ve Süreçleri Nelerdir? 3D Animasyon Yapma Programı

3D Animasyon Nasıl Yapılır ve Süreçleri Nelerdir? 3D Animasyon Yapma Programı

3D Animasyon Nasıl Yapılır?

3-4 dakikalık kısa bir animasyon filmi ne kadar zor olabilir? Bu soruyla bu işe girdim ve kendimi sürekli geliştirmem gereken bir kavram ortaya çıktı. Buradaki amacımız kimseyi yıldırmak değil. Yeterli bilgiye sahip olduktan sonra herkesin bilgisayarında animasyon filmi yapmaması için hiçbir sebep yok. İş yaratıcılığınız ve çalışkanlığınız da gizlidir. Bu makale kısa bilgilendirme amaçlıdır.

Bilgisayarda oluşturulan görüntü akışlarının özel tasarlanmış programlarla birleştirilmesi ile bilgisayar animasyonları oluşturulur. Gününüzdeki birçok 3D ve 2D animasyon filmi bu aracı kullanır. Yaygın inancın aksine, bilgisayar animasyon tekniği yeni bir teknik değildir. Hatta Stop-Motion ve Klasik animasyon tekniklerinin birlikte kullanılması sonucunda elde edilmiştir. En belirgin avantajı, bu tekniklerden daha fazla müdahale edilebiliyor olmasıdır. Fiziksel kısıtlamanız yok.

Sadece 1 kişi çok pahalı işleri kendi başına halledebilir. Yaptığınız film bile Oscar’a aday gösterilebilir. Ancak avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Karakteri kemiğe sokmak, senaryo yazmak gibi teknik bilgi ihtiyacı, yaratıcı çalışmanın tamamlanmasına engel teşkil eder. Basit Animasyon LDPC bu konuda size yardımcı olacaktır.

3D Animasyon Süreçleri Nelerdir?

Bir senaryonuz yoksa, filminizde yok demektir. Senaryo olmadan bir filme başlayacağım ve aklıma gelir gelmez çizeceğim diyerek filme başlayamazsınız.  Giriş, geliştirme ve sonuç bölümleri ile bir senaryo, tüm animasyon türlerinin ilk aşamasıdır. Senaryo kısa bir animasyon film için bile 1-2 sayfa olabilir veya 50-60 sayfa bilgi içerebilir. Bu, yapmak istediğiniz filmin konusuna göre değişebilir. Senaryo, filmi kafanızdan çıkarmanıza, kağıda yazmanıza ve orada müdahaleler yapmanıza yardımcı olur. Senaryo oluşturma süreci başlı başına ayrı bir konudur ve üniversitelerde dersler de verilmektedir.

Tüm animasyon süreçlerinde olduğu gibi 3d animasyonda da ikinci önemli süreç planlamadır. Senaryo ve planlama yaptığınız yapının temelleri gibidir. Ne kadar sağlıklılarsa, binanızı gelecekteki karmaşık süreçlerde çökmeden ayakta tutmak o kadar kolay olacaktır. Planlama ayrıca becerilere, zamana, bütçeye vb. Bağlıdır. Kullanacağınız ve yapmak isteyeceğiniz her şeyin bir özetini gibi değişkenlere göre oluşturursunuz.

Senaryoya göre kaç karakter var? Bu karakterler birbirleriyle etkileşime girecek mi, animasyonun gerçekleştiği yerler, müzik, ses efektleri vb. Bu aşamada bilgilerle birlikte kullanacağınız programlardan birlikte çalışacağınız kişilere kadar her şeyi belirliyorsunuz. Planlama animasyonunuz için en önemli aşamadır.

Planlamanın bir alt öğesi gibi görünse de storyboard oluşturma, projenin büyüklüğüne göre başlı başına bir öğe olarak değerlendirilir. İşte planladığımız animasyon. Şimdilik başka faktörleri dikkate almıyoruz. Hikaye panosu oluşturmak, zihninizdeki görüntülerin elinizdeki senaryoya göre bir kalemle kağıda aktarılmasıdır. Bu yazılarda ve çizimlerde sahneleriniz oluşmaya başlıyor. Karakterlerinizde göstermek istediğiniz duygular, sahneye göre kamera açıları, karakterin konumu ve sahnedeki nesneler gibi sahnede olması gereken her şeye siz karar veriyorsunuz. Büyük animasyon şirketlerinin storyboard’ları çok detaylı ve genellikle amatör seslendirme için kullanılıyor.

En keyifli kısma geldik. Senaryonuz hazır, karakter eskizleriniz hazır, planlamanızı yaptınız ve şimdi bilgisayarda yaptıklarınızı oluşturma aşamasındasınız. 3D animasyon için modelleme süreci, detay derecenize göre değişken bir yapıya sahiptir. İlk filminiz ise bu süreçte karakter ve mekan tasarımlarınızı sınırlandırmanızı tavsiye ederim ki sonraki süreçlerde bunalmıyorsunuz. Karakterlerinizi ve animasyonun gerçekleşeceği mekanları modellemek, modellenen 3d objeleri renk ve dokulara göre giydirmek gibi detayları bu bölümde çözmelisiniz.

3D animasyon sürecinin en göz korkutucu ve sorunlu teknik süreci, arma ve kaplama adı verilen süreçlerdir. Bu konuda uzman değilseniz üstesinden gelemeyeceğiniz teknik sorunlarla boğuşabilirsiniz. Bu sebeple bir karakter tasarlıyorsanız, onun anatomik yapısını ve detaylarını animasyonunuza göre ayarlamanız gerekir. (Kendi animasyonunu hazırla)

Daha fazla ayrıntı, daha olası sorunlar. Son zamanlarda sanatçılar için bu süreci kolaylaştıran programlar olsa da senaryo bilgisine sahip uzmanlara danışabilirsiniz. Boning veya rigging adı verilen süreç, karakterinizi canlandırmak için gereken kontroller setidir. Bu karakter bir insan olabileceği gibi bir böcek, yaratık, araba, uçak olabilir. Bu sorunların üstesinden gelmek için Bu Programı kullanmanızı öneririz.

Animasyon işleminin zorluğundan dolayı bu süreçte işinizi kolaylaştıracak tüm yöntemleri kullanmalısınız. Catrig, Biped gibi mevcut dahili programlar sınırlı olanaklar sunarken, ihtiyaçlara yönelik manuel ossifikasyon daha başarılı bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Canlı bir karakter üzerinde çalışıyorsanız, ağız ve gözler gibi etkileşimler için bir yüz teçhizatı da girmeniz gerekecektir.

Başta da söylediğim gibi, bu süreç kolay ve zahmetli değil, ancak internette baştan sona nasıl donatılacağını gösteren yüzlerce eğitim seti var. Bunlardan yardım alarak ilerlemenizi öneririm.  Bir iskelet oluşturduktan sonra onu ete de çevirebilirsiniz ve bu saç kafa olabilir. Kısaca karakterinizi kontrol etme sürecidir. Boning sürecinden yarattığınız tüm kontroller, bu süreç boyunca karakterinizle eşzamanlı hareket etmelidir. Karakterinizin çokgen sayısı, köşe sayısı, anatomik doğruluğu, vb. Bu sürecin süresini birçok faktör belirleyecektir.

Kemik ve ete koyduğunuz karakterinizin program içi kontrollerini atadıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.Planlama sırasında hatırlarsanız, sesli storyboard hakkında konuştuk. Burada, planlama aşamasında amatör olarak sesli storyboard çalışması yaptıysanız, bu aşamada nispeten daha rahat geçireceksiniz. Genelde seslendirme animasyon sürecinden sonra eklenebilir ancak konuşan bir nesneniz veya canlı bir oyuncunuz varsa senaryoda hazırlamış olduğunuz senaryolara göre sesler almanızda fayda var. Çünkü animasyon sürecinde karakterinize yüz jestleri ekleyeceksiniz.

Bir karakteri ve bir nesneyi canlandırmak uzun bir gözlem ve özveri gerektirir. Bu süreçte planladığınız animasyon filminize hayat verdiğiniz aşamadır ve bu süreçte yeterli bilgi ve beceriye sahip değilseniz pes etmemize neden olabilecek süreçtir. Animasyonla ilgili gerekli bilgileri almadan bu işlemi yapmayın. Önünüzde koca bir sanat dalı olduğunu unutmayın. Temel animasyon kavramlarını inceleyin. Gözlemle, deney yap. Bu süreç yüzlerce alt maddeye bölünebilir.

Onun için kısaltmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Amacım sizi yıldırmak değil ama yukarıda birçok işlemi tamamlamış ve bu süreçte takılıp kalmış bir çok insan var. Zamanlama hataları, hareketlerin karmaşıklığı gibi sorunlar sizi yorabilir. Çok çalışsanız bile yapamayacağınız hiçbir şey olmadığını düşünüyorum.

Görüntüyü aydınlatma ve fiziksel hesaplamalarla yakalamak, işleme sürecidir. Süre, sahnenizin detayına ve kalitesine bağlı olarak daha uzun olacaktır. Saniyede 30 kare görüntüleyen 2,5 dakika uzunluğunda bir animasyon filmi, 4500 kare işleme anlamına gelir. Ortalama tek bir makinede ve ortalama kalite ve boyutta 2 dakikalık tek kare işleme süresine sahip bir filmde render aldığınızı varsayarsak, 150 saat parçalanmalıdır.

Korkmayın, bunun için size Render Farm’lar tahsis edilmiştir. Bu ücretli hizmetler, şirketin büyüklüğüne göre 20-30-150 işlemci gücünü birleştirerek render sürecini kısaltmayı hedefliyor. Bu süreçte hayal kırıklığı yaşamamak için sahnelerinizin belirli kısımlarını render etmeyi unutmayın.

Bu noktaya geldiyseniz, bir iç çekin ve filminizde görsel efektler ve renk rötuşları gibi son düzenlemeleri yapın. Müziğinizi ekleyin. Bu aşamada talep ettiğiniz detay ve efekt yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Diğer süreçlere göre nispeten daha hızlı tamamlayabileceğiniz bir süreçtir. Tabii kalite ve talep arttıkça gerekli bilgi de artıyor. After Effects, Simple Animation LDPC gibi programlar bu süreçte size yardımcı olacaktır.

HEMEN KENDİ 3D ANİMASYONUNU YAP

Yazar hakkında

E-ticaret Team author

    Bir cevap yazın

    38 + = 40

    E-ticaret Eğitimlerimize Katılarak Evden Para Kazanma Yollarını Öğren!- HEMEN TIKLA!
    WhatsApp chat