Amazon Satış Hesabı Nasıl Açılır? Dropshipping ve FBA için Profesyonel veya Bireysel Hesap Açma

Amazon Satış Hesabı Nasıl Açılır? Dropshipping ve FBA için Profesyonel veya Bireysel Hesap Açma

Amazon’a kayıt olmak her ne kadar zor görünsede hem de bir o kadar basittir. Yapmanız gereken birkaç dakikada üye olup birkaç gün içinde hesabınızı onaylatıp satışlara başlamaktır.

Profesyonel yoksa Bireysel hesap mı?

Bunlar Amazon’un satıcı hesap planınız için tercihleridir. Hesabınızı oluşturma sürecine başlamadan önce seçeneklerinizi keşfetmeye değer. Çünkü ikisi arasında oldukça büyük farklılıklar var.

Her iki durumda da, ürünlerinizi satabilecek ve FBA veya Dropshipping iş modellerini çalıştırabileceksiniz; En büyük fark, ayda 40’dan fazla veya daha az ürün sattığınızı düşünmeniz (ve aylık ücret ödemek isteyip istemediğiniz) ile ilgilidir.

Bireysel satıcı planının aylık bir ücreti yoktur ve bu plan, ürünlerinizle daha yeni ve deneysel bir şekilde başlarsanız oldukça çekici olur.

Ancak, ürünlerinizin çok hızlı satılacağına oldukça eminseniz, profesyonel bir satıcı olmak için ayda 39.99 dolar ödemeniz gerekebilir. Bu şekilde, satılan her bir ürün için 0,99 ABD doları ödemek zorunda kalmazsınız. Bu, Bireysel satıcıların ödemek zorunda olduğu bir ücrettir.

Bekleyip ve Amazon’da satışlarınızın nasıl olduğunu görmek istiyorsanız, Bireysel olarak başlayabilir ve hesabınızı istediğiniz zaman Profesyonel satış planına yükseltebilirsiniz. İki plan arasında çok fazla çakışma var: Hem Bireyler hem de Profesyoneller, Amazon’un web sitesinde açıklanan nakliye, yönlendirme ve kapanış ücretlerini ödemek zorunda. Hem Profesyonel hem de Bireysel satıcılar ürünlerini 20’den fazla kategoride listeleyebilir, ancak Profesyonel satıcılar ürünlerini 10 ilave kategoride de listeleyebilirler.

Hangisini seçerseniz seçin, Satıcı hesabınızı oluşturma işlemi tamamen aynıdır.

Amazon Satıcı Hesabınızı Oluşturun

Yeni Amazon iş modelinizi açmak için heyecan verici bir acele içinde Amazon’un web sitesine atlamaktan önce, şu temel öğeleri bildiğinizden emin olun: 1) uluslararası olarak ücretlendirilebilecek bir kredi kartı, 2) ABD veya desteklediği ülkenin banka hesabı (yönlendirme ve hesap numaraları) ve 3) vergi kimlik bilgilerinizi, kendiniz veya işletmeniz için. (Bireysel olarak kayıt oluyorsanız ve ABD vergi hükümlülüğünüz yoksa yabancılar için ayrılmış bir form doldurup işe devam edebilirsiniz yazının ilerleyen kısımlarında detaylı göreceksiniz)

Bu ayrıntıları aldıktan sonra, Amazon’un ana sayfasına giderek kaydolacaksınız. Sayfanın alt kısmına ilerleyin ve “Bizimle Para Kazanın” (“Make Money with Us.” )  başlıklı listeyi bulun. Ardından “Amazon’da Sat.” (Sell on Amazon) Seçeneğini tıklayın. Bu, şu şekilde görünen bir sayfaya götürür:

Umarız satış yapmaya hazırsınızdır, çünkü bu işlemi başlatmak için tıklamanız gereken düğme! Artık Amazon’un “Satıcı Paneli” dünyasına gireceksiniz.

Ardından, bir hesap oluşturmanız gerekecek. Ya da, zaten bir Amazon Prime üyesi olan 65 milyondan bir kişiyseniz, formun altındaki bağlantıyı kullanarak hesabınıza giriş yapın.

İşletme ve kişisel e-postaları ayırmayı seven biriyseniz, Amazon Prime hesabınızla ilişkili olandan farklı bir e-posta kullanmak isteyebilirsiniz. Bu girişi kullanarak Amazon Dropshipping veya FBA  (Amazon FBA ve Dropshipping Eğitimi almak istiyorsanız  KURSLARIMIZ sayfamıza gidip kayıt olup ve ödemenizi yaptıktan sonra anında kursumuza erişebilirsiniz!) işinizi kurduğunuz için, siparişleriniz ve diğer ticari işlemlerinizle ilgili e-posta almaya başlayacaksınız.

Henüz bir iş e-postanız yoksa ve işleri ayrı tutmayı tercih ederseniz, yalnızca Amazon’da oturum açmadan önce işletmeniz için bir Gmail hesabı oluşturmanız çok iyi olur.

Hesabınızı oluşturduktan veya mevcut bir hesapla oturum açtıktan sonra, yasal adınızı girmeniz istenir. Bunu şu şekilde düşünün: Bu iş için vergileri kim ödüyor?

Satıcı hesabınızı bir kişi olarak ayarlıyorsanız, adınızı ve vergi kimlik bilgilerinizi girin. Aksi takdirde, işletmenizin adını ve bilgilerini saklayın.

İşletmeniz yoksa kendi isim soyadınızı “legal name” kutucuğuna girmeniz gerekir, işletmeniz varsa ve şirket olarak kayıt oluyorsanız da işletmenizin ismini giriniz.

Bu bilgileri girdikten sonra Amazon, sizin veya işletmenizin adresini soracaktır. Bu aynı zamanda, işiniz için Amazon’daki herkesin göreceği benzersiz görünen adını gireceğiniz sayfadır. Amazon, ismin daha önce alınmış olup olmadığını size bildirir :

Amazon daha sonra bir faturalama yöntemi isteyecektir. Bu nedenle, uluslararası olarak tanınan kredi kartı ve bankacılık bilgisini girmeniz gerekecektir.

Bu ekrana girdikten sonra, seçtiğiniz satış planını doğrular.( Tüm hesaplar otomatik olarak profesyonel açılır açıldığı zaman kredi kartınızdan $39.99 para alacak sonra satıcı panelinden downgrade yaparak bireysel hesaba geçerek paranızı geri iade alabilirsiniz.

Burada, bir Profesyonel satış planı seçtiğimizi göreceksiniz. FBA yapacaksanız bir FBA hesabı oluşturduğunuzdan, kutuyu işaretlediğinizden emin olun! (Amazon FBA Eğitimi almak istiyorsanız  HEMEN TIKLAYIN! )

Bu kurulum sürecindeki son adımlardan biri, vergi kimlik bilginizi “vergi mülakatı” sürecine girmektir. Aslında, Amazon’un sizi sistemlerine kaydettirmesi gerekiyor, çünkü çekleri kestikleri tüm üçüncü taraf satıcıları takip etmek zorundalar. (Ve IRS’deki güzel insanlar elbette bu bilgiyi isterler.) Bu süreçte zorunlu bir adım olarak, temel olarak amerikan vatandaşları için W-9, yabancı kişiler için ise W-8BEN formunu doldurursunuz.

Vergi görüşmesi sırasında, tek sahibi mi yoksa bir işletme mi olduğunuzu seçmek zorundasınız. En büyük fark (vergilerle ilgili evrak işlerinde yer alan bütün ayrıntıların yanı sıra), tek mal sahiplerinin / bireylerin kendi Vergi Kimlik Numarası yerine- bir İşveren Kimlik Numarası yerine Sosyal Güvenlik Numaralarını veya ITIN kullanacak olmasıdır. (ITIN nedir ve nasıl alınır?) ITIN almak istiyorsanız Buraya Tıklayaınız!

Amazon, bilgilerinizi gönderdikten sonra oldukça hızlı bir şekilde W-9 veya W-8BEN formunu size sunar.

Satıcı hesabınızı kurmanın son adımı ürünleriniz hakkında genel bilgi sağlamaktır, ancak bu isteğe bağlıdır. Bunu atlayıp daha sonra doldurabilirsiniz.

Bu beş adım tamamlandıktan sonra, Satıcı hesabınızın tamamı oluşturulur. Şimdi gerçek eğlence başlıyor – Satıcı Panelini keşfetmenin zamanı geldi.

Satıcı Panelinizi Ayarlama

Satıcı Paneli, FBA  veya Dropshipping işinizi kurmanız, envanteri ve siparişleri yönetmeniz için Amazon’un sağladığı bir alan. Satıcı Paneline, sellercentral.amazon.com adresine giderek hesabınıza giriş yaparak ulaşabilirsiniz.

Satıcı Panelin’i keşfetmeye başladığınızda, kullanıcıların oldukça kullanışlı bir dostu olduğunu keşfedeceksiniz. Bu alanların neye benzediğini öğrenmek için sol üst taraftaki farklı açılır listeler (Envanter, Siparişler, Reklamcılık, Raporlar ve Performans) = (Inventory, Orders, Advertising, Reports ve Performance)  keşfederek işe başlayın.

“Envanter” (“Inventory,” ) için açılır listeye bakarsanız, “FBA Envanterini Yönet” (Manage FBA Inventory”) seçeneğini görürsünüz. Bir FBA işletmesi olarak, bu sayfada Amazon’un yerine getirdiği envanterinizle oldukça yakından tanışacaksınız.

İlk ürününüzü girmeye hazır olduğunuzda, “Envanter” (“Inventory”) açılır listesinden “Ürün Ekle” yi (“Add Product” )seçip adımları izleyin.

“Reklamcılık” ın (“Advertising,”) altında Amazon, kitlenize nasıl ulaşacağınız konusunda size fikir verir. Aşağıda, mağazamın ürünlerini bir kullanıcıya göndereceğimiz Erken İnceleme Programı’na ( Early Reviewer Program) katılmasını önerdiklerini ve deneyimlerine dayalı olarak bana bir inceleme sunacaklarını göreceksiniz. (Tıklama Başına Ödeme kampanyasında (PPC) olduğu gibi, ürünlerinizi pazarlamanın birçok yolu olsa da, bu, herkese açık resminizi daha özgün bir şekilde geliştirmenize yardımcı olacak bir özelliktir.)

Performans muhtemelen en çok kullandığınız alt bölümlerden biri ve iyi bir performans Amazon’daki satıcı hesabı sağlık durumunuz için iyi olacaktır. Amazon, müşteri hizmetlerini, ürün uyumluluğunu ve gönderim performansını azaltan, işinizin nasıl daha ayrıntılı bir şekilde yapıldığını görmenize olanak tanıyan bir Hesap Sağlık Panosu (Account Health Dashboard)  (size yalnızca satış performansını kontrol etmenizi) sağlar.

Satıcı Paneli’nin önemli bölümlerini keşfettikten sonra, Amazon’daki e-ticaret işinizi bazı ürünleri satmaya hazır hale getirmek için birkaç ayrıntıyı tamamlamanın vakti gelmiştir. Satıcı Paneli alan adınızdır. Bu nedenle, mağazanıza envanter eklemeden önce belirli yönetim tercihlerini ayarlamanıza yardımcı olur.

Öncelikle, işletmenizin adı, fatura bilgileri ve iade yöntemi gibi tüm bilgilerinizin doğru olduğunu kontrol edin. Bu sayfayı bulmak için sağ üst köşedeki “Ayarlar” a (“Settings”)  tıklayın ve açılan listeden “Hesap Bilgileri” ni (“Account Info.”) seçin.

Kırmızıyla daire içine alınan öğeler, tüm bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için kontrol etmek istediğiniz yerlerdir. Fikriniz değiştirdiyseniz,  düzenleme şansınız var. Başka bir ücretlendirme yöntemi eklemek istiyorsanız veya bilgilerinizi doğru bir şekilde koyduğunuzdan emin olmak istiyorsanız, “Ücretlendirme Yöntemleri” ni (“Charge Methods”) tıklayın. “İade Bilgileri” (“Return Information,”) için, iade yerinin adresinin nerede olduğunu doğrulamak isteyeceksiniz.  Ürününüzle ilgili herhangi bir sorun varsa, kullanıcılar iade bilgilerinize ihtiyaç duyacaklardır, ancak doğru yere geri dönmeleri daha iyi olacaktır!

Satıcı Hesabı Bilgileri sayfasında, e-posta tercihlerinizi de değiştirebilir, vergi bilgilerinizi kontrol edebilir, işletme adresinizi veya kişisel bilgilerinizi güncelleyebilir ve yönetim tarafında istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Tüm bu bilgileri kontrol ettikten sonra, Ayarlar açılır listesine geri dönün ve “Bilgileriniz ve Politikalarınız” ı (“Your Information & Policies.”) seçin. Dünyaya, işletmenizin kim olduğunu ve neyle ilgili olduğunu söyleme zamanı geldi!

Kim olduğunuzu veya şirketinizle ilgili bir açıklama yapmayı öğrenmek için “Satıcı Hakkında” yı ( “About Seller”) seçin. Bu, müşterilerinizin sizden satın alıp almayacağınıza karar verirken okuyacağı şey olacaktır. Şirketinizin logosunu, gizlilik politikanızı ve SSS’lerinizi de ekleyebilirsiniz.

Ayarlar açılır menüsünde yer alan en önemli öğelerinden biri “Fulfillment by Amazon” dir. Eğer FBA iş modeli ile uğraşacaksanlz bildiğiniz gibi, bu sayfadaki “Fulfillment by Amazon”  modeli Amazon FBA konseptine dayanmaktadır.

Amazon “Fulfillment by Amazon” sayfasında, çok sayıda bölüm bulacaksınız. İsteğe bağlı ayarları, gelen ayarları, yeniden paketleme ve çok kanallı gerçekleştirme hakkında birkaçını öğrenmek için alt bölümlerin her birini incelemek için zaman ayırın.

Tercih edilen bölümlerin ayarlandıklarından emin olmak için Yeniden Paketleme Ayarları (Repackaging Settings) ve Otomatik Yerine Getirilemeyen Kaldırma Ayarlarını (Automated Unfulfillable Removal Settings ) dikkate almanız özellikle önemlidir. Bunlar, sahip olduğunuz envanteri ve yeni envanteri ne kadar hızlı taşıyabileceğinizi etkileyecektir.

Kur, Sat, Ölçek: FBA Başarısının Adımlarını Takip Et

İster profesyonel, ister bireysel, ister ticari, ister tek sahibi olarak satıyor olun, bu kılavuz işinizi kurmanıza ve para kazanmaya hazır olmanıza yardımcı olabilir. İşletmenizi ürün satana kadar ölçeklendiremezsiniz ve FBA işletmeniz doğru şekilde ayarlanana kadar ürünleri satamazsınız.

Satıcı Paneli dışardan karmaşık görünebilir, ancak asla korkmayın – Amazon, yeni satıcıların ekstra bir “Yardım” bölümü ile mekanda gezinmesini de kolaylaştırır. Ayrıca, durumunuz için en iyi ayarları bulmak için öğrenmek ve denemek için çok şey var, bu yüzden zaman ayırın. ilk Amazon FBA mağazanızı açmak oldukça heyecan verici!

Amazon FBA ve Dropshipping Eğitimi almak istiyorsanız  HEMEN TIKLAYIN!

 

 

 

 

 

 

Yazar hakkında

E-ticaret Team author

Bir cevap yazın

84 + = 91

E-ticaret Eğitimlerimize Katılarak Evden Para Kazanma Yollarını Öğren!- HEMEN TIKLA!
WhatsApp chat