VPS (Sanal Özel Sunucu) Nedir?
İlk olarak, VPS’nin gerçekte ne anlama geldiğini tanımlayalım – sanal özel sunucu.
Layman’ın terimleriyle, bir sunucu, web sitenizi oluşturan tüm verileri ve dosyaları depolayan güçlü bir bilgisayardır. Birisi web tarayıcısına sizin alan adınızı yazdığında, o güçlü bilgisayar web sitenizi arama yapan kişinin ekranına “hizmet eder”.
Şimdi sanal yön için: VPS, az önce bahsettiğimiz tek güçlü sunucuyu birden çok sanal sunucuya bölmek için sanallaştırma teknolojisini kullanır. Bunu birkaç ayrı sunucu gibi çalışan tek bir fiziksel donanım parçası şeklinde düşünün.
Özel kelimesi, tam olarak ne anlama geldiği anlamına gelir. Sanal sunucunuz sizin için ayrılmıştır, böylece diğer kullanıcılarla RAM, CPU veya herhangi bir veriyi paylaşmak zorunda kalmazsınız.
VPS Nasıl Çalışır?
VPS Hosting, fiziksel sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaşıyor olsanız bile, adanmış bir sunucu deneyimini simüle eder.
Web hosting sağlayıcınız, sanallaştırma teknolojisini kullanarak sunucunun işletim sisteminin (OS) üzerine sanal bir katman kurar. Sunucuyu sanal duvarlarla ayrı bölmelere ayıran bu katman, her kullanıcının kendi işletim sistemini ve yazılımını kurmasına olanak tanır.
Bir VPS, dosyalarınızı işletim sistemi düzeyinde diğer kullanıcılardan ayırdığından, gerçekten özel bir sunucudur. Bu, web sitenizin garantili sunucu kaynaklarına sahip güvenli bir kapsayıcıda yaşadığı anlamına gelir. Yani bellek, disk alanı, CPU çekirdekleri vb. Şeyleri düşünün. Bunların hiçbirini başkalarıyla paylaşmak zorunda değilsiniz.
VPS, tek bir donanım parçası üzerinde birden fazla sanal sunucu oluşturarak çalışır. Bir VPS sistemi aşağıdaki unsurları içerir:
- VPS düğümü: Düğüm, bir dizi sanal sunucu çalıştıran fiziksel donanımdır. Bu düğüm, hosting şirketinin ağında tek bir sunucu olabilir.
- Hiper yönetici: Hiper yönetici VPS düğümünde çalışır ve kaynak tahsisini yönetir. Hipervisörler, her sanal özel sunucunun kullanıcı beklentilerini karşıladığından emin olarak, disk depolama ve RAM gibi hipervisörler. Hipervisörler ayrıca her sanal sunucunun başka bir sunucuya ait kaynakları kullanmasını önler.
- Sanal Sunucu: Sanal sunucu, hipervizör tarafından oluşturulan bölüm içinde çalışır. Kendi işletim sistemi ve uygulamaları ile tam olarak özel bir sunucu gibi davranır. Kullanıcılar, VPS düğümünü etkilemeden sanal sunucusunu yükleyebilir, yeniden başlatabilir veya biçimlendirebilir.
Sanal Özel Sunucu (VPS) neden kullanılır?
Herhangi bir kuruluş, sanal özel sunucuları kendi ağlarında ayarlayabilir ve kullanabilir. Ancak, VPS ayrıca bulut tabanlı hosting hizmetleriyle de ilgilidir.
Cloud Computing, çok daha fazla esneklik derecesi sunar. Kuruluşlar artık hizmet olarak barındırmaya erişebilirler, bu da donanım, bant genişliği ve teknik destek dahil olmak üzere hosting altyapısına dikkat etmek için başka bir şirketin ödediği anlamına gelir. Hosting sağlayıcıları üç ana çözüm sunar:
Özel Hosting
Bu, şirket içi çözüme benzer, sunucu fiziksel olarak başka bir yerde bulunur. Hosting şirketi donanımı sağlar ve çevreyi kurar; Hosting istemcisi bu sunucuyu kiralar ve tüm kaynaklara özel erişime sahiptir. Müşteri mevcut tüm kaynakları kullanmazsa, bunlar etkili bir şekilde atıklara gider.
Paylaşılan Hosting
Paylaşılan hosting modelinde, birden fazla istemci tek bir sunucu kullanabilir. Örneğin, bir sunucunun eşzamanlı olarak beş WordPress sitesini barındırmak için yeterli kaynağa sahip olabilir. Bir hosting istemcisi sunucusunu diğer dört müşteriyle paylaşmaya istekliyse, tüm müşteriler barındırma için çok daha az ödeyebilirler.
Paylaşılan Sunucular, kaynaklarını dinamik olarak tahsis eder ve bu, herkes sunucuyu aynı anda kullanıyorsa sorunlara neden olabilir. Ayrıca, sunucu bir yeniden başlatma gerektiriyorsa, bir kesinti her kullanıcıyı etkileyecektir.
Sanal Özel Sunucu (VPS)
VPS, paylaşılan ve özel hosting arasında olan bir şeydir. Bir yandan, bir tek sunucunun birden fazla VPS’yi barındırabileceği için, paylaşılan hosting esnekliğini sunar. Bu, hosting maliyetlerini düşürür ve ölçeklendirme kolaylığı sağlayabilir.
Öte yandan, bir VPS’nin özel bir sunucuya benzemesi, bir VPS’nin ringafe edilmiş kaynakları vardır. İşletmeler, her zaman tutarlı bir hafıza ve işleme gücüne sahip olacağı bilgisinde güvenli bir VPS’ye güvenebilir.
VPS’ye Ne Zaman Geçmelisiniz?
VPS’ye güncellemeniz gerekip gerekmediğini değerlendirmenin en iyi yolu, web sitenizin envanterini çıkarmaktır. İşte sanal olma zamanının geldiğini anlatan sekiz işaret.
- Güvenlik Konusunda Endişeleniyorsunuz
- Yüksek hacimli trafik almaya başlıyorsunuz
- Web siteniz sürekli yavaş çalışıyor
- Bir çevrimiçi mağazanız var
- Özel yazılım yüklemeniz gerekiyor
- Sunucu hatalarıyla karşılaşıyorsunuz
- Bütçeniz kısıtlıdır
- Müşterileriniz için web siteleri oluşturuyorsunuz
- Yaşadığınız ülkede çalışmayan bazı web siteleri için (Örneğin: PayPal gibi)
PayPal için VPS satın alacağınız web siteleri:
Yazar hakkında